Prepararea cafelei la filtru poate fi considerata o arta si este apreciata de iubitorii de cafea din intreaga lume. Desi pare simpla, aceasta metoda ascunde secrete care pot influenta semnificativ gustul si aroma finala a cafelei.
Fie ca vorbim de alegerea cafelei sau tehnicile de preparare, cafeaua la filtru permite ajustari fine ale gustului si aromei, in functie de urmatorii factori:
Intelegerea si abordarea eficienta a acestor factori pot duce la un rezultat final deosebit si anume o ceasca de cafea excelenta.
In cele ce urmeaza vom afla cum se face o cafea la filtru printr-o metoda clasica, foarte simpla, iar pentru inceput avem nevoie de ustensilele necesare prepararii acestui tip de cafea.
Recomandam folosirea boabelor de cafea de calitate, proaspat prajite, deoarece acestea au un impact semnificativ asupra gustului final al cafelei. De obicei preferintele se impart intre Arabica si Robusta, dar mai sunt persoane care prefera soiuri de cafea mai putin cunoscute precum Liberica, Excelsa sau Maragogype. Altele mai indraznete pot incerca chiar si fascinanta cafea Kopi Luwak.
O etapa extrem de importanta in pregatirea cafelei la filtru este procesul de macinare. Spre deosebire de cafeaua la ibric, unde se foloseste o granulatia extrem de fina, aici vom macina cafeaua la o granulatie medie sau putin peste medie.
Cu cat granulatia este mai mare cu atat aciditatea cafelei creste si ea. Astfel, in functie de gusturi, putem alege granulatia preferata. Mare atentie insa deoarece granulatiile extreme pot strica gustul cafelei. Printr-o granulatie mare trece apa foarte rapid, iar pe cafeaua macinata foarte fin apa va sta prea mult timp.
Se incalzesc aproximativ 300 de ml de apa pana la o temperatura cuprinsa intre 90°C si 93°C. Aceasta trebuie sa fie temperatura constanta pe tot parcursul prepararii cafelei.
Se foloseste filtrul de hartie adecvat dimensiunii suportului de filtru. Ne asiguram ca umezim cu apa fierbinte filtrul de hartie pentru a face mirosul de hartie sa dispara.
Cate lingurite de cafea se pun la filtru? Se adauga aproximativ 3 lingurite (15-17 grame de cafea macinata) in filtrul de cafea si se toarna aproximativ 50 ml de apa fierbinte (90°C si 93°C) peste aceasta. Acest procedeu se numeste Blooming si are ca scop inlaturarea gazelor din cafea pentru o extractie mai uniforma. Se lasa asa aproximativ 40 de secunde.
Dupa aceasta pre-infuzie se adauga restul apei intr-un mod lent si constant. Pentru o aciditate crescuta si o cafea mai aromata, apa se poate turna in 3-4 etape cu pauze de 30-40 de secunde intre fiecare turnare.
Dupa ce toata apa este turnata peste cafea, se lasa sa se scurga complet prin filtru, fara a presa pe acesta. Se poate servi imediat pentru a aprecia la maxim aroma si gustul.
Urmarirea cu atentie a acestor pasi si ajustarea lor in functie de preferintele personale ne ofera in mod constant placerea de a savura o cafea la filtru delicioasa. Putem experimenta diferite soiuri de cafea, granulatii, cantitati de apa si temperaturi pentru a descoperi combinatia perfecta pentru gustul nostru.
Desi sunt nenumarate metode de preparare a acestei bautura minunate, cafeaua la filtru, se regaseste inca printre preferintele multora dintre noi. Cu toate acestea, ca orice metoda de preparare, vine atat cu avantaje dar si cu dezavantaje.
Cafeaua la filtru este o alegere perfecta pentru cei care indragesc gustul complex al cafelei si totodata apreciaza procesul clasic de preparare. Asadar, ne putem bucura de beneficiile cafelei la filtru, care nu se limiteaza doar la savoarea sa ci si la momentele de liniste si placere pe care ni le ofera in fiecare zi.
In mod traditional, cafeaua la filtru se serveste simpla, dar poate fi savurata si cu lapte, indulcitori sau sirop de cafea.
Pentru persoanele sanatoase consumul moderat de cafea la filtru este considerat a fi sigur. Este important sa film constienti insa de nivelul de cofeina. Un exces in acest sens poate genera palpitatii, anxietate si privare de somn.
Cafeaua cu filtru creeaza o infuzie delicata, avand un gust dulceag, iar nivelul de acidate este mai scazut decat in cazul unei cafea espresso. Aceasta din urma tinde sa aiba o aciditate foarte mare.