Cu totii ne intrebam frecvent cata cofeina are ceasca de cafea pe care o savuram in fiecare dimineata. Ei bine, o ceasca standard de cafea de aproximativ 240 ml (mililitri), poate contine in medie intre 95 si 200 mg (miligrame) de cofeina, acest interval variind in functie de tipul de cafea pe care il alegem.
Cofeina este un stimulent binecunoscut al sistemului nervos central si are efecte multiple asupra sanatatii noastre, insa consumata in exces poate aduce neplaceri.
Exploram impreuna cate mg de cofeina are o cafea in functie de tipul acesteia, dar si care sunt alternativele celor care au anumite restrictii cu privire la consumul de cofeina.
Espresso este un tip concentrat de cafea, servit in cantitati mici. Acesta contine aproximativ 63 mg de cofeina pe ceasca de 30 ml.
Cafeaua la filtru este o metoda traditionala de preparare din care rezulta o cafea mai slaba. Contine in medie 95 mg de cofeina la 240 ml.
Cafeaua instant, dupa cum ii spune si numele, se prepara foarte rapid si usor, fara a fi necesar un espressor special si are o cantitate variabila de cofeina, in jur de 62 mg cofeina per 240 ml.
Cappuccino este un amestec echilibrat de espresso, lapte si spuma, avand aproximativ 63 mg de cofeina per portie de espresso folosita.
Cand spunem portie de espresso, ne referim la cantitatea de cafea continuta in shot-ul de espresso care este folosit pentru a prepara bautura. Cantitatea de cofeina nu se dilueaza si nu se schimba atunci cand adaugam apa. Se schimba doar intensitatea gustului si concentratia bauturii.
Astfel o portie de espresso contine in general intre 7 si 9 g (grame) de cafea macinata, echivalentul la 1 pana la 1.5 lingurite de cafea macinata. Aceste cantintati sunt utlizate in general pentru cafeaua barista.
Latte este asemanator cu Cappuccino dar contine mai mult lapte si mai multe calorii si are in jur de 63 mg de cofeina per portie de espresso.
Acest tip de cafea combina espresso cu ciocolata si lapte si are aproximativ 63 mg de cofeina per portie de espresso. Aici se va adauga si cantitatea de cofeina pe care o contine ciocolata care se adauga la bautura. Astfel, 100g de ciocolata poate contine intre 15-90 mg de cofeina.
Este obtinut prin diluarea unui shot de espresso cu apa fierbinte si contine in jur de 63 mg de cofeina la o portie de espresso.
Ristretto este o versiune mai concentrata de espresso cu un continut ridicat de cofeina de aproximativ 63 mg la o cantitate mica (15-20 ml).
Acest espresso la care se adauga o picatura de lapte spumat contine in jur de 63 mg de cofeina la portia de espresso.
Aceasta bautura similara cu Latte, dar cu mai putina spuma de lapte contine aproximativ 63 mg de cofeina la un shot de espresso.
Aceasta este o cafea preparata la ibric ce are o consistenta groasa si contine in jur de 65 mg de cofeina la 240 ml.
Aceasta este similara cu cafeaua turceasca, dar este adesea preparata mai dulce si contine aproximativ 65 mg de cofeina la 240 ml.
Aceasta bautura este o combinatie de ceai negru, condimente si lapte, cu un continut redus de cofeina, in jur de 40 mg la 240 ml.
Aceasta cafea infuzata la rece, cu gust mai bland, are in jur de 200 mg de cofeina la 240 ml, datorita timpului indelungat de infuzare.
Cunoscuta drept cea mai scumpa cafea din lume, cafeaua Kopi Luwak, are in medie o concentratie de 80-120 mg de cofeina la 240 ml.
Cafeaua decofeinizata are cel mai redus continut de cofeina, doar 5 mg la 240 ml.
Fiind una dintre cele mai consumate bauturi din lume, cafeaua, are beneficii multiple, dar consumata in cantitati mari poate periclita sanatatea. De aceea uneori suntem nevoiti sa renuntam chiar de tot la consumul de cafea, cel putin pe o perioada determinata. Pentru a evita neplacerea de a renunta la aceasta bautura, calculam cata cofeina are o cafea pentru a nu depasi doza zilnica de 400 mg de cofeina, recomandata de OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) persoanelor sanatoase.
Persoanele care au restrictii de cofeina ca urmare a consumului excesiv sau in urma recomandarii medicilor, pot avea in vedere boabele de cafea cu continut scazut de cofeina precum cafeaua decofeinizata sau cafeaua cu condimente (Chai Latte).
Asadar, consultand cu atentie informatiile relatate in acest articol, ne putem bucura in continuare de o cafea excelenta in fiecare zi, fara a ne intreba mereu cate grame de cofeina are o cafea.
Printre efectele negative pe care cofeina le poate avea asupra sanatatii, se numara:
Timpul necesar pentu injumatatirea cantitatii de cofeina din organism este de 5 ore, adica este nevoie de de 10 ore pentru a fi eliminata in totalitate.
Cu toate acestea, acest interval poate varia in functie de factori individuali, cum ar fi varsta, greutatea corporala, sensibilitatea la cofeina si interactiunile cu alte substante.
Se recomanda sa scadeti gradual cantitatea de cafea sau bauturi ce contin cofeina.
Deasemenea se poate inlocui cafeau cu continut ridicat de cofeina cu variante decofeinizate sau cu ceaiuri.
Consumul de apa are si el un rol foarte important deoarece ajuta organismul sa elimine mai rapid cofeina.